Veelgestelde vragen, en antwoorden

De overstap maken van jouw thuis naar een assistentiewoning is een hele stap en roept vooral ook vragen op.

Hieronder bundelden we alvast een aantal vragen die we regelmatig gesteld krijgen en we formuleren er meteen een antwoord op. Mocht er alsnog iets onduidelijk zijn, of jouw specifieke vraag staat hier niet tussen, aarzel dan geen moment en neem contact met ons op via het formulier onderaan.

 

Wat is een assistentiewoning precies? 

Een assistentiewoning is een eigen woning - vaak een appartement - waar je 24/7 beroep kan doen op hulp, maar toch zelfstandig woont.  

Dankzij een divers aanbod zorgondersteuning en de meest uiteenlopende diensten (gaande van poetshulp tot administratieve ondersteuning of maaltijden in ons restaurant) bieden wij jou een comfortabel en veilig verblijf. Onze woonassistenten staan je bij om een pakket samen te stellen op maat van jouw behoeften. dit hoeft trouwens niet permanent te zijn. Je kan bij Orpea ook tijdelijk verblijven in een bemeubeld appartement.

 

Wat is het verschil tussen een assistentiewoning en een woonzorgcentrum?

Een Woonzorgcentrum (WZC) - vroeger ook bekend als rusthuis of bejaardentehuis - en een assistentiewoning zijn totaal verschillend. In een WZC heb je een eigen privékamer en ben je 24/7 omringd met zorg en diensten. Mensen die veel zorg behoeven kunnen hier terecht, ook bij Orpea. Ontdek onze woonzorgcentra op deze website.

In een assistentiewoning woon je zelfstandig in een eigen woning of appartement die je al dan niet zelf inricht (wij bieden ook bemeubelde appartementen aan, vooral voor korte verblijven). Je beschikt dus niet enkel over een kamer, maar ook over een leefruimte, badkamer en keuken. Daarnaast kook en doe je wat je wil, wanneer je dat wil. Wij bieden je constante ondersteuning en begeleiding door onze zorgmedewerkers (verpleegsters, dokters, kinesisten, psychologen…), maar jij beslist of je daar gebruik van maakt.  

Ook voor administratieve ondersteuning, poetshulp, boodschappen of administratieve bijstand, kun je steeds bij ons terecht. Altijd geldt: wens je geen hulp, dan hoef je er geen beroep op te doen. 

 

Wat is het verschil tussen een assistentiewoning en een zorgflat of serviceflat?

Eigenlijk is er geen verschil. Het gaat hier enkel om terminologie. Sinds 2013 werd de officiële term "Assistentiewoningen" ingevoerd in plaats van "serviceflat" of "zorgflat". 

 

Voor wie is een assistentiewoning?

Een assistentiewoning is bedoeld voor 65-plussers die zelfstandig zijn en zelfstandig willen leven, maar nu of binnenkort een bepaalde zorgbehoefte hebben of zal hebben. Voor jongere personen kunnen we een uitzondering maken. Het is namelijk wettelijk bepaald dat we 25% van onze plaatsen mogen toewijzen aan mensen die nog geen 65 zijn, maar wel al een bepaalde zorg behoeven.

 

Hoeveel kost een assistentiewoning bij Orpea?

Dat hangt geheel van jouw wensen en behoeftes af. Kies je voor een appartement met één of twee kamers? Ga je voor een bemeubeld appartement of niet? Kies je voor een permanent verblijf of een kortere periode (bv om even op adem te komen of te revalideren)? Al deze zaken hebben een invloed op de uiteindelijke prijs. Wat wel vast staat: bij Orpea gaan we enkel voor absolute luxe en ontzorging. Het is de bedoeling dat je geen compromissen hoeft te maken en al jouw wensen vervuld worden.  

Om je een idee te geven over onze tarieven: onze dagprijzen beginnen bij €XX,XX. Voor meer informatie verwijzen we je graag naar deze pagina. Of neem vrijblijvend contact met ons op voor een offerte op maat. 

 

Kan ik met mijn partner een assistentiewoning delen?

Jazeker! De meeste van onze residenties bieden appartementen aan met één of twee slaapkamers en bieden steeds de mogelijkheid te kiezen voor uit verschillende groottes qua oppervlakte. Daardoor vind je sowieso een appartement dat groot genoeg is om te delen met jouw partner. Jouw geluk staat altijd centraal.

 

Zijn de assistentiewoningen bij Orpea bemeubeld?

Dat kies je in veel gevallen zelf. Verschillende van onze residenties bieden bemeubelde appartementen aan, vooral dan voor kortere (proef)verblijven. In alle andere gevallen kun je altijd zelf aan de slag met de inrichting van jouw nieuwe woning.

 

Kan ik ook tijdelijk verblijven bij Orpea?

Jazeker! Bijna al onze residenties bieden kortverblijfopties, al dan niet erkend. Wanneer dit mogelijk is, dan verblijf je al bij ons vanaf een periode van 14 dagen. Zo kun je even op adem komen na een operatie of ander medisch probleem of gewoon genieten van even vakantie.  

Daarnaast zien veel mensen een tijdelijk verblijf bij ons als een proefperiode. Zo maken ze voor zichzelf uit of een permanent verblijf iets voor hen is.

 

Welke extra diensten biedt Orpea aan?

Het antwoord is simpel: wij bieden alles aan om je het leven zo makkelijk mogelijk te maken. Onze medewerkers zorgen ervoor dat je je nergens zorgen over hoeft te maken.  De diensten kunnen verschillen van residentie tot residentie. Heb je vragen over het aanbod in de residentie die je op het oog hebt? Stel ze ons zeker! 

 
 
Dit betekent onder meer:

  • Poets-, was- en strijkhulp,         
  • kookhulp (in de vorm van ons restaurant en maaltijddienst), 
  • boodschappendienst of brooddienst,        
  • kapsalon,        
  • zwembad, fitness, bewegingssessies en begeleiding bij revalidatie,        
  • 24/7 zorg dichtbij in de vorm van verpleegsters, dokters, kinesisten en meer,        
  • administratieve begeleiding,        
  • begeleide uitstappen en activiteiten,        
  • sociale activiteiten, ontmoetingsruimte met biljart,        
  • ...

 Zijn er speciale coronamaatregelen bij Orpea?

Jazeker! Wij doen er alles aan om onze residenten gezond te houden en volgen dan ook alle maatregelen zoals onze regering ze oplegt. Ontsmettingsmiddel en mondmaskers zijn overal verkrijgbaar bij ons, we poetsen veelvuldig en hebben momenteel een beperkte bezoekregeling. Heb je specifieke vragen over de covidmaatregelen die we momenteel treffen? Aarzel dan niet ons te contacteren. 

 

Zijn huisdieren toegelaten?

Jazeker! Wij hebben een aantal assistentiewoningen waar huisdieren toegelaten zijn. Het spreekt echter voor zich dat je zelf kunt instaan voor de verzorging van jouw huisdier én dat andere residenten niet gestoord worden.

Contacteer ons wanneer jouw vraag hierboven niet vermeld staat

verhalen

Verhalen met een hart, vanuit het hart

Guy en Héléne genieten van hun terras in Het Dorp

Guy en Helene verhuisden naar een appartement in Het Dorp

“De grootste troef is de rust. Ons mooiste moment is het aperitiefmoment. Wij genieten elke dag van ons aperitief en bij mooi weer zitten we gezellig op ons terras.”

Lees dit verhaal

Interesse in een leven zonder zorgen met alle zorg bij de hand?