Welke woonvorm voor ouderen ligt je het best?

Wonen in groep op oudere leeftijd

Het kan een bewuste keuze zijn om voor een collectieve woonvorm te kiezen omwille van de sociale contacten. Anderen hebben het niet zo voor deze manier van wonen en willen net zoveel mogelijk zelfstandigheid behouden.    

Vandaag heel wat opties

Sociale woningen staan meestal samen of gegroepeerd, vaak met een gemeenschappelijk grasveldje. Maar je moet natuurlijk wel in aanmerking komen om er te wonen. Er zijn ook mogelijkheden tot co-housing, waarbij iedereen apart woont, maar bepaalde gedeeltes - zoals badkamer of hobbyruimte - gemeenschappelijk zijn.  

Een variant is co-wonen, waarbij iedereen apart woont, alles in de woning individueel benut wordt en het eerder de faciliteiten buiten zijn die gedeeld worden. Denk dan aan de tuin, een wasplaats of een fietsenstalling. Vrij recent is gestippeld wonen: verschillende ouderen hebben een appartement in een gebouw en huren samen nog een extra appartement dat ze gemeenschappelijk delen voor gemeenschappelijke activiteiten. Deze woonvormen groeien, maar zijn nog niet echt eerste keuzes voor ouderen.

Individueel wonen op oudere leeftijd

Blijven wonen in de eigen woning, met aanpassingen

Uit onderzoek blijkt dat zes op tien ouderen ervoor kiezen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Helaas is dat niet altijd een optie, om redenen van gezondheid, verminderde mobiliteit of gebrek aan zelfredzaamheid. Je kunt je woning wel aanpassen en zo meer wooncomfort creëren. Zo kun je toch nog langer in je vertrouwde woning blijven wonen.

Kangoeroewonen: een gezin van de kinderen in de buurt

Samenwonen met de kinderen onder een dak is niet echt populair, zo blijkt uit begravingen. Het wordt meteen wel heel druk. De kangoeroewoning kan soelaas bieden. Dan woon je in een aangrenzende en aanpalende woning met het gezin van een van de kinderen, maar heb je ook nog wat eigen privacy en tegelijk toch de mogelijke hulp van de kinderen in de buurt.

De assistentiewoning: volledige vrijheid

In een assistentiewoning vind je een beetje het beste van alle mogelijk opties. Dat komt omdat je er volledige vrijheid hebt. Al zeker als je kiest voor de assistentiewoningen van Orpea. Bij ons staat luxe, comfort en alle denkbare ontzorging centraal.

Je kunt alleen in je eigen woning vertoeven als je daar behoefte aan hebt, maar je kunt ook de polyvalente ruimtes opzoeken of deelnemen aan activiteiten en uitstappen voor wat gezelschap of entertainment. Je doet zelf je boodschappen en onderhoudt zelf je woning of je laat je daarin bijstaan door de woonassistent. Jij beslist wat je wel of niet zelf wil doen. Kinderen en kleinkinderen nodig je gewoon uit in je eigen woning, of in het restaurant voor een pannenkoek met koffie. Of je gaat samen op uitstap natuurlijk…

Interesse in onze assistentiewoningen? Contacteer ons vrijblijvend!

verhalen

Verhalen met een hart, vanuit het hart

Guy en Héléne genieten van hun terras in Het Dorp

Guy en Helene verhuisden naar een appartement in Het Dorp

“De grootste troef is de rust. Ons mooiste moment is het aperitiefmoment. Wij genieten elke dag van ons aperitief en bij mooi weer zitten we gezellig op ons terras.”

Lees dit verhaal