Wat is een zorgflat?

Sinds 2013 gebruiken we eigenlijk maar één term meer om woonvormen te benoemen die gericht zijn op de woonzorgen die gepaard gaan met het ouder worden: de erkende assistentiewoning.  

Omdat de focus op zorg zo centraal staat, werd vroeger de term ‘zorgflat’ of ‘serviceflat’ gebruikt. Tot vandaag nog altijd eigenlijk: zo een ingeburgerde term is niet gemakkelijk uit de volksmond weg te slaan.

De zorgflat heet vandaag erkende assistentiewoning

Met zorgflat verwijzen we dus naar woonvormen die voldoen aan alle bepalingen waaraan een erkende assistentiewoning moet voldoen. Wettelijk moet de zorgflat voldoen aan deze minimumvereisten:        

  • De woning is aangepast en volledig rolstoeltoegankelijk: bredere gangen en deuropeningen, gemakkelijk bereikbare stopcontacten, geen drempels, een lift als er meerdere verdiepingen zijn, enzovoort.          
  • Er is een woonassistent die kan helpen bij alle mogelijke problemen en vragen.          
  • Er is de garantie op crisiszorg en overbruggingszorg (tijdelijke, aangepaste zorg): als er zich een noodsituatie voordoet, ben je er zeker van dat er onmiddellijk de nodige zorg geboden wordt.         
  • Er is een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte en er is een bewonersraad waar bewoners hun advies mogen geven over de werking.          
  • In een assistentiewoning wordt 24 uur per dag toezicht gegarandeerd. Er is een noodoproepsysteem, waarbij je oproep dag en nacht meteen beantwoord wordt. Maar er is niet de klok rond zorg beschikbaar. De zorg in een assistentiewoning is die die je zou krijgen als je thuis zou wonen.

Een appartement bij Orpea: diensten op maat van jouw wensen

Residenties van Orpea vind je overal, maar ze hebben één ding gemeen: ze zijn comfortabel en luxueus ingericht en hebben één doel voor ogen: jou ontzorgen en laten genieten.  

Heb je vragen over onze zorgflats? Benieuwd naar de verschillende locatie of wil je een rondleiding? Neem dan meten contact op voor meer informatie. 

verhalen

Verhalen met een hart, vanuit het hart

Guy en Héléne genieten van hun terras in Het Dorp

Guy en Helene verhuisden naar een appartement in Het Dorp

“De grootste troef is de rust. Ons mooiste moment is het aperitiefmoment. Wij genieten elke dag van ons aperitief en bij mooi weer zitten we gezellig op ons terras.”

Lees dit verhaal