Wat is een serviceflat?

Strikt genomen is 'serviceflat' sinds 2013 geen officiële term meer. Sindsdien spreken we over een 'erkende assistentiewoning'. Toch blijft de term 'serviceflat' volop in gebruik, omdat die nu eenmaal ingeburgerd geraakt is. Ook 'seniorenflat' of 'zorgflat' wordt weleens gebruikt tot vandaag. 

De serviceflat heet vandaag erkende assistentiewoning

Met serviceflat verwijzen we dus naar woonvormen die voldoen aan alle bepalingen waaraan een erkende assistentiewoning moet voldoen. Wettelijk moet de serviceflat voldoen aan deze minimumvereisten:          

  • De woning is aangepast en volledig rolstoeltoegankelijk: bredere gangen en deuropeningen, gemakkelijk bereikbare stopcontacten, geen drempels, een lift als er meerdere verdiepingen zijn, enzovoort.          
  • Er is een woonassistent die kan helpen bij alle mogelijke problemen, vragen en ondersteuning.         
  • We bieden de garantie op crisiszorg en overbruggingszorg (tijdelijke, aangepaste zorg): als er zich een noodsituatie voordoet, ben je er zeker van dat er onmiddellijk de nodige zorg geboden wordt.
  • Er is een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte en er is een bewonersraad waar bewoners hun advies mogen geven over de werking.          
  • In een assistentiewoning wordt 24 uur per dag toezicht gegarandeerd. Er is een noodoproepsysteem, waarbij je oproep dag en nacht meteen beantwoord wordt. Maar er is niet de klok rond zorg beschikbaar. De zorg in een assistentiewoning is die die je zou krijgen als je thuis zou wonen.

Een serviceflat bij Orpea: comfort, ook tijdelijk

Zoek je een serviceflat waar alles voor jou geregeld kan worden, maar je toch altijd vrij blijft te doen en laten wat je wil? Dan is Orpea de partner die je zoekt. Wij bieden assistentiewoningen aan in België waar je geniet van alle denkbare diensten, maar enkel wanneer jij beslist er beroep op te doen.  

Nog vragen? Aarzel niet ons te contacteren voor meer informatie of om een rondleiding aan te vragen in één van onze residenties. Weet bovendien dat je ook voor een tijdelijk verblijf (een revalidatie, een proefverblijf of een vakantie bijvoorbeeld) bij ons terecht kan. Wij bieden bemeubelde assistentiewoningen aan voor gasten die niet permanent naar onze residenties verhuizen. 

verhalen

Verhalen met een hart, vanuit het hart

Guy en Héléne genieten van hun terras in Het Dorp

Guy en Helene verhuisden naar een appartement in Het Dorp

“De grootste troef is de rust. Ons mooiste moment is het aperitiefmoment. Wij genieten elke dag van ons aperitief en bij mooi weer zitten we gezellig op ons terras.”

Lees dit verhaal